Startsida
Life & Natura 2000

Välkommen till vårt seminarium!

Nu är det dags att knyta ihop säcken! Den 14-15 maj håller vi ett seminarium om vattenvård i perspektivet av ett förändrat klimat och det blir också en avslutning för projektet som nu är inne på sitt sista år. Den 14:e blir en seminariedag och den 15:e en tur i fält för att titta på lite av det vi jobbat med!

Läs mer och anmäl dig via länken nedan!

Länk till anmälan. 

Välkommen!

 

Nu river vi Långränndammen i Gimån

Efter många turer är arbetet med att riva den gamla flottningsdammen i Gimån igång. Det var först oklart vem som var ansvarig ägare av dammen, sedan har det också funnits olika uppfattningar om vad som var den bästa åtgärden. När vi kommit så långt som till en färdig ansökan om tillstånd till domstolen väntade en relativt lång handläggningstid. När det positiva beskedet om tillståndet till slut kom hade vi fullt upp med skogsbränder... Men nu är vår entreprenör på plats och har redan kommit en bra bit på väg!

En kväll om vattenvård!

Vatten berör oss alla och det är en av våra viktigaste resurser. Som med alla viktiga, gemensamma resurser finns många viljor och åsikter om hur det ska brukas och förvaltas. I botten ligger även politiska beslut, direktiv och lagkrav. 

För att bena i vad som är vad arrangerar LRF Jämtland tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Norrskog en informationskväll om vattenförvaltning och vad som styr de krav som i slutändan många gånger riktas mot markägare och företagare. Både du som är markägare och du som är intresserad av frågorna i allmänhet är välkomna! Representanter från LRF, Norrskog och berörda myndigheter kommer att finnas på plats. Kvällen arrangeras som en del av projektet Triple Lakes. 

Vi tror att det här kan bli en intressant och lärorik kväll och vi hoppas att många vill komma! Här kan du läsa mer och anmäla dig! Anmäl din senast den 2/5. 

 

Stort intresse för stora fiskar!

Tack alla som kom och gjorde vårt seminarium om stora laxfiskar till en bra dag!

Cirka hundra personer hjälptes åt att fylla upp Lyransgården i lördags. Så roligt att se det stora intresset för fisk och fiske. Det är absolut en resurs som förtjänar all uppmärksamhet. Stort tack också till Tina Goldmann (Fåkers Wärdshus) och Näktens fiskevårdsförening för god mat under dagen! 

Vi har lagt upp presentationer här på hemsidan, ladda gärna ner dem! Kontakta gärna Gunnar Öhlund, Umeå Universitet om du är intresserad av hans material. Du når honom via hans e-postadress: gunnar.ohlund(at)umu.se. Vill du komma i kontakt med Per-Arne Holt Seeland eller Anders Finstad kan du kontakta oss så hjälper vi dig.  Här hittar du presentationerna!

Särskilt tack till Näktens fiskevårdsområde för att ni satsar på rödingen. Vi ser fram emot fortsatt jobb!

 

Kul med så stor uppslutning! Här blir föredragshållarna grillade. 

 

 

 

Rödingseminarium lördag 6 maj

Lördag den 6 maj arrangerar vi tillsammans med Näktens fiskevårdsområde och Bergs kommun ett seminarium kring våra stora laxfiskar, det vill säga röding och öring. Seminariet har kommit till på initiativ av Näktens fiskevårdsområde som vill ta fram en strategi för förvaltning av sitt storrödingbestånd. Då vi till stor del saknar underlag för en sådan strategi har vi tagit hjälp av olika forskare på området. För att fler ska få ta del av deras kunskaper arrangerar vi ett seminarium. Syftet med dagen är att få nya kunskaper om bestånden för att kunna förvalta dem på bästa sätt. 

Som bonus får vi även en presentation av öringens historiska utbredning. Är det möjligt att åter få se sådan fisk..?

Föredrag

Anders G. Finstad, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Anders har arbetat med både lax, öring och röding i olika miljöer och har bred kunskap om deras livsmiljöer. Han kommer bland annat att berätta om faktorer som underlättar eller försvårar uppkomsten av storvuxna individer av såväl öring som röding. 

Gunnar Öhlund, Umeå Universitet
Gunnars huvudsakliga forskning handlar om hur rovfiskar som gädda, öring och röding påverkar sikens utveckling, samt vilka effekter det ger i sjöarna och deras ekosystem. En av Gunnars pågående studier handlar om hur klimatförändringarna påverkar våra kvarvarande skogslandspopulationer av röding, som i Näkten och Locknesjön.

Per-Arne Holt-Seeland, konsult inom biomanipulation av fiskbestånd
Per-Arne har under lång tid arbetat med att utveckla idéer och metoder för att styra utvecklingen av fiskbestånden i sjöar, såväl storleksfördelning inom arter som inbördes förhållanden mellan arter. Per-Arne arbetar för närvarande med att utveckla lämpliga metoder för reduceringsfiske av sik i syfte att gynna rödingen i Grundsjöns regleringsmagasin (Härjedalen).  

Michael Sundberg, Länsstyrelsen Jämtland
Få har sett så mycket av Jämtlands vatten som Micke. Han har nu i ett projekt kartlagt Storsjösystemets öringbestånd bakåt i tiden, före utbyggnad av vattenkraft och infrastruktur. I sin presentation ger han liv åt den tidens fisk och fiske. 

Eldrimner
Eldrimmer är ett nationellt centrum för mathantverk. De visar upp sin verksamhet inom fiskförädling.


Praktiska detaljer

Lyransgården ligger i Fåker. (OBS, ny lokal från tidigare utskick till fiskevårdsområden). Vi bjuder på kaffe under dagen, lunch kommer att finnas till försäljning. Anmäl dig gärna snarast, men senast måndag 1 maj till Pierre Samuelsson eller Malin Bernhardsson. 

Pierre: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.,  eller telefon: 010 225 33 03
Malin: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.,  eller telefon: 010 225 32 20 

 Välkommen!

 

Inbjudan.pdf

 

Tillstånd för omlöp klart!

Den 12 januari meddelade Mark- och miljödomstolen att Jämtkraft får tillstånd att anlägga omlöp förbi sina anläggningar i Billstaån. Vi beklagar att vi är sena med rapporteringen!  Östersundsposten var snabbare och här kan du läsa den artikel de publicerade: Till artikeln.

Eftersom det här är den största delen av projektet känns det bra att ha de nödvändiga tillstånden klara, och Jämtkraft kan nu sätta igång med arbetet till våren. Länsstyrelsen kommer även att ansöka om tillstånd för att genomföra en restaurering av Billstaån, och vi är övertygade om att de två åtgärderna tillsammans kommer att förbättra vattenmiljön i Billstaån väsentligt. 

Rödingskådning uppskjuten!

Rödingen följer samma mönster vi ser på andra håll i naturen i år och dröjer lite med leken. Den har ännu inte riktigt kommit igång att leka och vi skjuter därför upp helgens rödingskådning till nästa helg, den 24-25 oktober. Välkomna då!

Inbjudan>

 

Kom och se rödingen leka!

Kom och se rödingen leka i Näkten!

Under de kommande helgerna (17-18 och 24-25 oktober) vill Näktens fiskevårdsområdesförening tillsammans med oss uppmärksamma rödingen i Näkten. Nu i oktober börjar nämligen rödingen att leka och vi får möjlighet att titta på den i närbild via föreningens undervattenskamera. Ta chansen att få se ett skådespel under vatten! Platsen är föreningens nya vindskydd som ligger vid Näktens östsida, längs vägen mellan Dödre och Gillhov (väg 547) cirka 3,5 mil söder om avfarten från E45 vid ICA i Fåker. Från söder ligger vindskyddet cirka en mil norr om Gillhov. Förutom att titta på fisk kommer man även att kunna fika, äta kolbullar samt träffa oss och de engagerade förvaltarna av fisket i Näkten! Välkomna mellan 10 och 17!

Här kan du ladda ner inbjudan>

 

Märkning av öring i Revsundssjön

Just nu studerar vi hur öringarna i Revsundssjön rör sig i sjön och vattendragen kring sjön. För att kunna följa enskilda individer har vi märkt dem med en numrerad "tag". Om du fångar en märkt fisk vill vi väldigt gärna att du meddelar oss numret på "tagen" samt var och när du fångat fisken.

Du kan antingen använda  vårt kontaktformulär som du hittar under kontakt, eller skicka e-post till Pierre eller Malin. Du kan också ringa till oss, 010-225 33 03 (Pierre) eller 010-225 32 20 (Malin). Sprid gärna den här informationen till andra, vi har även ett informationsblad som går att hämta HÄR.

 

Tack på förhand!

/Malin

 

Triple Lakes nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ med i projektet. Till anmälan >
En av våra viktigaste kommunikationsvägar är  vårt nyhetsbrev. Prenumerera gärna om du vill hålla dig ajour med projektet! Nyhetsbrevet kommer ut några gånger per år eller när vi har nyheter att berätta och det talar om vad som händer i projektet. Brevet kommer som ett e-postmeddelande till den e-postadress som du anmäler.

Nu drar arbetet igång!

Måndag den 16 februari kommer vi att hålla ett startseminarium för projektet som helhet. Vid seminariet berättar de organisationer som medverkar i projektet mer om vad de gör och varför.  Vi vill också gärna att du som bor i området kring någon av sjöarna, är markägare, engagerad i fiskefrågor eller är intresserad av frågor kring markanvändning och vattenvård kommer och delar med dig av din erfarenhet och dina synpunkter.

Våra gäster Lennart Henriksson och Johan Hammar kommer att hålla var sitt kortare föredrag om ekologi och vattenvård, framför allt med koppling till rödingbestånden i sjöarna. Vi tror att det kommer att bli en intressant kväll!

Välkommen!

Anmäl dig senast onsdag den 11 februari till Malin Bernhardsson: 010-225 32 20 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Samråd Billstaån

Som en del i projektet kommer Jämtkraft att anlägga fiskvägar kring sina anläggningar i Billstaån (Hackås). Syftet med åtgärderna är att återskapa fria vandringsvägar för fisk och andra organismer mellan Näkten och Storsjön. Billstaån har använts för vattenkraft under väldigt lång tid och vi är mycket glada över att dessa åtgärder nu kommer till stånd.

Jämtkraft kommer att hålla ett samrådsmöte för allmänheten på föreningshuset i Hackås den 12 februari klockan 18:30. Där kommer de att berätta om sina planerade åtgärder, och om du har frågor eller synpunkter kommer det att finnas möjlighet att framföra dem direkt till Jämtkraft.

Kontakt Jämtkraft: Ragnar Asklund: 063-14 93 46 / Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Aktuellt

Välkommen till vårt seminarium!

Nu är det dags att knyta ihop säcken! Den 14-15 maj håller vi ett seminarium om vattenvård i perspektivet av ett förändrat [ ... ]

Läs mer...
Nu river vi Långränndammen i Gimån
Nu river vi Långränndammen i Gimån

Efter många turer är arbetet med att riva den gamla flottningsdammen i Gimån igång. Det var först oklart vem som var ansvar [ ... ]

Läs mer...

Följ vårt arbete!